Kansrijk onderwijs

SB.2024-043

Hoe groot is je woordenschat? En hoe goed kun je spellen, lezen en rekenen? Deze belangrijke basisvaardigheden zijn de kern van ons kansrijke onderwijs.

De kenmerken van ons onderwijs

  • Taal, lezen en rekenen als goede basis;
  • Samen leren, van en met elkaar;
  • Veel aandacht voor leesplezier;
  • Leren door te ontdekken en te ervaren.
SB.2024-088

Een goede basis

Hoe beter kinderen in hun vel zitten, hoe beter ze tot leren komen. Op Spitsbergen hebben we oog voor hoe ieder kind zich voelt.

Wat ga ik leren, wat heb ik daarvoor nodig en wat moet ik doen? Met veel structuur en goede lessen betrekken de leerkrachten de kinderen zoveel mogelijk bij hun eigen leerproces. Want hoe groter de betrokkenheid van kinderen bij wat ze leren, hoe groter hun motivatie. De leerkrachten dagen de leerlingen uit om het beste uit zichzelf te halen. Ook leren ze de kinderen om te reflecteren op hun eigen gedrag en manier van leren.

Leren op jouw niveau

Aan het begin van de week plannen de kinderen in de midden- en bovenbouw hun weektaken.

Zo weten ze precies hoe de week eruit gaat zien en welk werk ze mogen en welk werk ze moeten doen. Kinderen die zelfstandig kunnen werken, doen dat op ons leerplein. En kinderen die meer instructies nodig hebben, blijven dicht bij de leerkracht. Zo kunnen alle leerlingen op Spitsbergen op hun eigen niveau nieuwe kennis en de belangrijke basisvaardigheden opdoen.

SB.2024-092
SB.2024-037

De bieb op school

Wil je lezen in een lekkere luie stoel, op de gang of ergens anders? Als het tijd is om zelfstandig te lezen, kiest je kind zelf waar hij of zij dat doet.

In onze eigen bibliotheek staan de nieuwste boeken en daar zijn we best een beetje trots op. We vinden het belangrijk dat je kind met plezier leert lezen en doen er veel aan om het leesplezier te bevorderen. Daarom hebben we ook 'De bibliotheek op school', waar kinderen zelf een boek kunnen lenen en geholpen worden om een boek uit te kiezen. Er wordt elke dag in elke groep voorgelezen en de kinderen lezen met elkaar hetzelfde boek in hun eigen groep. En hoe leuk is het om als achtstegroeper voor te lezen bij de kleuters?

Ervaren en ontdekken

Aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek: bij wereldoriëntatie staat ervaren en ontdekken centraal.

De leerkrachten sluiten zoveel mogelijk aan bij de belevingswereld van je kind. Waar het kan werken we met thema’s zoals kunst, beroepen, feesten en de wereld om ons heen. ’s Middags is er natuurlijk ook ruimte voor creatieve vakken en muziek. Op woensdag en vrijdag krijgen de kinderen gym van een vakleerkracht en bieden we extra activiteiten zoals judo- of tekenlessen aan. Op de twee schoolpleinen en het voetbalcourt achter de school kunnen de kinderen elke dag hun energie kwijt.

SB.2024-032